България, Италия и Румъния са на челните места по брой образувани досъдебни

...
България, Италия и Румъния са на челните места по брой образувани досъдебни
Коментари Харесай

Европрокурор Теодора Георгиева: Очакванията към нас за свръхбързина са нереалистични

България, Италия и Румъния са на челните места по брой образувани досъдебни производства в Европейската прокуратура. Основните следствия, по които работят европрокурорите, са свързани с корупция по високите етажи на властта, злоупотреби с европейски средства, публични поръчки и проведена незаконна активност.

Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria европрокурорът Теодора Георгиева.

„ Действително упованията са огромни и са оправдани. Само за една година европейската прокуратура е получила над 4000 сигнала и досъдебни производства “, уточни прокурор Георгиева.

„ Поискани са 250 правосъдни позволения за претърсвания и изземване на дейни на стойност 257 млн. евро, от които са получени 147 млн. “, добави тя и означи, че България също има принос към тези стойности.

По думите ѝ началото на европейската прокуратура е доста мощно, само че упованията за свръхбързина са нереалистични и не могат да бъдат реализирани.

„ Наказателните и процесуални кодекси на 27-те държави-членки на Европейски Съюз са разнообразни. Ние имаме друг процесуален ред и материално право “, акцентира магистратът.

Тя означи, че към този момент има производства в правосъдна фаза, само че резултатите ще бъдат забелязани след години.

Прокурор Георгиева уточни, че има няколко съществени видове следствия, по които работи европейската прокуратура.

Първата огромна група измами са свързани със дотации от еврофондове във връзка с стратегии за образованието, за ангажиране на безработни младежи на трудовия пазар, в бранша на селското стопанство “, разяснява тя и добави, че типичните злоупотреби са даване на погрешни данни по отношение на създадена продукция или размер на обработваема земя или услуги, които не са били осъществени.

Друга огромна група са публичните поръчки. При тях характерното е, че там постоянно имаме намесени високопоставени обществени чиновници, които трансформират спецификацията на поръчката или основават изкуствени условия, тъй че да бъдат предоставени на съответно сдружение, което пък от своя страна не може да извърши съответната поръчка и след това подава погрешна информация по отношение на осъществените действия и услуги “, изясни прокурор Георгиева и означи, че сходни случаи има освен в България, а в доста европейски страни.

Тя посочи още като съществена група каузи тези, свързани с корупцията по високите етажи, проведената незаконна активност, както и трансгранични измами с Данък добавена стойност, при които фактурирането минава през голям брой сдружения.

Прокурор Георгиева акцентира, че европейската прокуратура не може да преглежда следствия, почнали преди 2017 година

Тя акцентира, че всеки български жител може да сезира Европейската прокуратура, в случай че има данни за извършено престъпление.

„ Механизмът е непосредствено сезиране. Знаете, офисът на българските делегирани прокурори има посланичество в София и материалите, в случай че е стартирано някакво следствие от полицейските органи, следва да бъдат докладвани непосредствено в офиса на европейските делегирани прокурори. А другояче частните лица могат на уеб страницата да попълнят една форма, която получаваме непосредствено. Не единствено, че подсигуряваме, че сигналът ще бъде тестван, а към този момент даже имаме доста получени сигнали, които преглеждаме. Ако не касаят нас, те се препращат към националната прокуратура или се отхвърля въобще следствие, в случай че липсват данни за осъществено закононарушение “, обясни прокурор Георгиева.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР